menu>

BLATY KUCHENNE

Blaty kuchenne wykonane są na bazie płyty wiórowej. Do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu.
Dzięki niej powstały produkt łączy w sobie bogate wzornictwo, estetykę, łatwość montażu i konserwacji z trwałością i odpornością na działanie różnych czynników zewnętrznych.

Czym są blaty kuchenne?

Blaty kuchenne już na stałe zagościły w naszych kuchniach. Wykonywane są z płyty wiórowej, na którą zostają nałożone warstwy papieru odpowiednio zaimpregnowane żywicami syntetycznymi, a także utwierdzone w wysokiej temperaturze. Na koniec nakłada się powłokę imitującą kamienie, metal lub drewno.

Ten rodzaj blatu kuchennego charakteryzuje się ogromną możliwością w wyborze wzoru, koloru i faktury oraz odpornością na uszkodzenia, a także łatwością w utrzymywaniu higieny.

Zapraszamy Państwa do zapoznania się z naszą ofertą blatów kuchennych Kronopol.

Zalety:

  • odporność na podwyższoną temperaturę – pozwala na postawienie bezpośrednio na blacie naczynia z wrzątkiem, z wyłączeniem czajników i garnków metalowych oraz patelni z dnami jedno – i wielowarstwowymi, do których należy stosować podkładki izolacyjne,
  • odporność na działanie promieni UV – pod wpływem działania światła dziennego blaty nie ulegają odbarwieniu,
  • odporność na działanie pary wodnej – para nie przenika w głąb blatu i nie powoduje rozwarstwień płyty- dotyczy powierzchni roboczej blatu; w przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej,
  • odporność na działanie detergentów – domowe, delikatne środki czystości (np. płyn do naczyń) nie ścierają i nie uszkadzają laminatu,
  • odporność na działanie mleka, herbaty, kawy, soków, czerwonego wina, octu, atramentu – płyny te nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie tworzą trwałych plam,
  • odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie – laminaty (CPL i HPL) wykorzystywane do produkcji blatów produkowane są wg wymagań normy PN-EN 438 – dopuszczalne są na nich prace domowe, jednak bez cięcia, szlifowania i uderzania zarówno tępymi jak i ostrymi narzędziami.

Zastosowanie:

  • do produkcji mebli,
  • jako elementy wykończenia wnętrz np.: blaty kuchenne, lady, stoły, biurka, półki.

Sposób wykończenia Blatów Kuchennych:

  • powierzchnia blatów pokryta jest laminatem (CPL lub HPL),
  • doklejka (z płyty HDF 3 mm) zabezpiecza i wzmacnia zaobloną krawędź blatu
  • spód pokryty jest papierem przeciwprężnym, który zapobiega odkształcaniu sie blatu, stanowi on jednocześnie dodatkowe zabezpieczenie przed wilgocią,
  • miejsce styku laminatu z papierem przeciwprężnym jest uszczelnione i zabezpieczone klejem poliuretenowym,
  • obrzeże melaminowe zabezpiecza tylny bok przed uszkodzeniami i wilgocią.

 

Kolorystyka:

DEKORY BLATY KUCHENNE: http://www.mdm.kronopol.pl/Blaty-kuchenne/Kolekcja

 

 

 

Struktury:

  • SQ

    SQ połysk

  • MT

    MT struktura matowa

  • SM

    SM struktura gładka (półpołysk)

  • PE

    PE struktura perlista (skórka pomarańczy)

  • PR

    PR pory rustykalne

  • KM

    KM struktura kamienna

  • SK

    SK skalna

  • LP

    LP łupek

  • BZ

    BZ bazaltowa

  • WG

    WG wierna struktura drewna

  • MX

    MX matrix

  • BT

    BT beton

  • BL

    BL blacha

 

Pliki do pobrania

EKO-PŁYTA Sp. z o.o.
Kiełczewo, ul. Ogrodowa 14a, 64-000 Kościan
kom. 605 180 044, tel. (65) 511 70 26
fax. (65) 511 93 14
realizacja: Studio Fabryka